Efteling's Anderrijk krijgt duurzame schop onder de grond!

07-06-2023

Anderrijk, het gebied in de Efteling waar de attracties Fata Morgana, Fabula, Frau Boltes Küche en Danse Macabre zich bevinden, gaat op de schop. Maar niet zomaar een schop, nee, een duurzame en innovatieve schop! Er wordt namelijk een warmte-koude installatie (WKO) aangelegd, waardoor het totale gasverbruik met zo’n 20% wordt teruggebracht.

Maar wat is dat dan, zo’n WKO? Manager Technisch Ontwerp Mark Jansen legt het uit: “Alle warmte en koude die niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de grond zodat het ingezet kan worden als het nodig is. Zo werkt een WKO-installatie.” En het mooie is dat zelfs de Aquanura-vijver wordt aangesloten op het systeem. Zo kan de warmte die vrijkomt bij draaiende attracties ingezet worden om te voorkomen dat de vijver bevriest in de winter en wordt het water vanuit de WKO-installatie gekoeld in de zomer. Dat houdt alg buiten de deur. Win-win als je het ons vraagt!

Maar het aanleggen van zo’n duurzaam energiesysteem is niet niks. De werkzaamheden vinden vooral onder de grond plaats, maar toch moeten gasten en medewerkers soms lastiggevallen worden met de werkzaamheden omdat die steeds verplaatsen. De looproutes voor gasten en medewerkers moeten vaak aangepast worden, maar ook calamiteitenroutes en leveranciersroutes. Daarom is de interne samenwerking heel belangrijk en zijn inmiddels bijna alle afdelingen van de Efteling betrokken of geweest.

Mark vindt het heel leuk en interessant om mee te denken over duurzaamheid en technische innovatie binnen de Efteling. “Voor de Efteling zie ik heel veel kansen op het gebied van energie – opwekking, verbruik en vermindering - die bijdragen aan onze klimaatambities: we willen als Efteling klimaatneutraal zijn in 2030 en streven naar klimaatpositief in 2032. Daarom ben ik ook betrokken bij het duurzaam energiesysteem in Anderrijk. Zo’n project is erg nieuw en onbekend binnen de branche. Ik hoop dat we hiermee anderen kunnen inspireren!”

Wij zijn in ieder geval geïnspireerd! Hopelijk wordt het energiesysteem na de zomer in gebruik genomen, en kunnen we allemaal genieten van een duurzamer en innovatiever Anderrijk.

Bron: Efteling Blog

Luville Efteling Miniatuur Huis van Holle Bolle Gijs

Luville Efteling Miniatuur Huis van Holle Bolle Gijs

Bekijk dit product
En ze leven nog lang en gelukkig

En ze leven nog lang en gelukkig

Bekijk dit product
Baron 1898

Baron 1898

Bekijk dit product
Bambolino Toys memo Jokie Efteling memory spelletje - geheugen spel - educatief speelgoed

Bambolino Toys memo Jokie Efteling memory spelletje - geheugen spel - educatief speelgoed

Bekijk dit product