Efteling knalt met recordaantal bezoekers en miljoenenwinst, maar waar gaat al dat geld naartoe?

09-05-2023

De Efteling heeft in 2022 niet alleen een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen, maar ook financieel was het een topjaar. Met een bedrijfsresultaat na belasting van maar liefst €33,9 miljoen, vraag je je af wat er eigenlijk met al dat geld gebeurt. Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken, want de Efteling investeert het geld terug in het park.

Het jaar 2022 werd afgesloten met een recordaantal van 5,43 miljoen bezoekers en een bedrijfsopbrengst van €265,9 miljoen. De bezoekers konden eindelijk weer vrijuit genieten van alle attracties en sprookjes. Deze cijfers hebben geleid tot nog een record, namelijk een resultaat na belasting van €33,9 miljoen. Door deze mooie resultaten kon de Efteling besluiten om de in 2022 verkregen overheidssteun (NOW 6) terug te betalen. En als dank voor het harde werken van de medewerkers, ontvingen zij aan het einde van het jaar een extra uitkering en een extra tegemoetkoming in de gestegen huishoudelijke kosten gedurende het jaar.

Maar wat gebeurt er verder met al dat geld? Nou, de Efteling investeert maar liefst €58,2 miljoen in met name duurzame projecten. Zo werden er in 2022 de eerste 12.000 zonnepanelen op carports in gebruik genomen en werden er plannen gemaakt voor een zonnepanelenweide en de uitvoering van het project Duurzaam Energiesysteem in het parkdeel Anderrijk. Ook werden er een aantal grote onderhoudsprojecten opgestart, waaronder Joris en de Draak en Droomvlucht. Daarnaast startte de bouw van twee nieuwe projecten binnen de parkgrenzen: Efteling Grand Hotel en het themagebied Huyverwoud met de attractie Danse Macabre.

Stichting Natuurpark de Efteling, die in 1952 het Sprookjesbos opende, is nog steeds de enige aandeelhouder van de Efteling. Zij laat nog altijd een groot deel van de gemaakte winsten terugvloeien naar de organisatie om de Efteling voor de toekomst te behouden en nog mooier te maken. Haar doel: het verschaffen en in stand houden van voorzieningen voor recreatie en ontspanning en het bevorderen van toerisme. De Raad van Commissarissen houdt namens de stichting toezicht op de directie en staat deze bij met adviezen.

Het was een bijzonder jaar voor de Efteling, dat in het teken stond van het 70-jarig jubileum en vooruitkijken naar de toekomst. Met de nieuwe duurzaamheidsdoelstelling om in 2030 klimaatneutraal te zijn en in 2032 klimaatpositief, zet de Efteling zich in voor een betere toekomst. Het was een mooi jaar voor de Efteling en we kijken met vertrouwen naar 2023.

Bron: Efteling Blog

En ze leven nog lang en gelukkig

En ze leven nog lang en gelukkig

Bekijk dit product
Meer sprookjes van de Efteling

Meer sprookjes van de Efteling

Bekijk dit product
Raveleijn - De bende van de Witte Veer

Raveleijn - De bende van de Witte Veer

Bekijk dit product
Efteling Kerstdorp - Met Muziek - Paddenstoel

Efteling Kerstdorp - Met Muziek - Paddenstoel

Bekijk dit product